Topbanner

KommendeNæste gudstjeneste


Sted: Saltum plejecenter

Prædikant: Kristian Gram Schjoldager

Kirkedag:

Dato: 2022-05-19 14:30:00

Beskrivelse:

Sted: Alstrup Kirke

Prædikant: Kristian Gram Schjoldager

Kirkedag: 5. s. e. påske

Dato: 2022-05-22 09:30:00

Beskrivelse:

Næste arrangement


Sted: Saltum Kirke

Navn: Mariagerfjord Kammerkor og Hobro Kammerorkester

Dato: 2022-05-22 16:00:00

Beskrivelse: På programmet er der bl.a. Schuberts meget smukke ”Deutsche Messe” . Dirigent for koret er Anders Olesen og dirigent for orkestret Morten Lønborg Friis, der til daglig er leder af Rebild Kulturskole. Mariagerfjord Kammerkor og Hobro Kammerorkester har tidligere lavet flere koncerter sammen . Koret, der er på ca. 20 sangere, synger primært klassiske værker. Repertoiret strækker sig fra renæssancemusik af Palestrina over nogle af de store barokværker, for eksempel Händels Messias, den danske romantiks sange og helt op til nutidige værker. Hobro Kammerorkestret, der er tilknyttet Mariagerfjord Kulturskole, er startet i 1982. Orkestret spiller lettere klassisk musik, og har tidligere bl.a. lavet en række kirkekoncerter, koncerter på Hobro Gymnasium, og været på flere orkesterrejser til udlandet. Orkestret er et kammerorkester med omkring 20 deltagere. Fri entré

Sognepræsten skriver...

Homiletik

I de sidste par numre af kirkebladet har jeg præsenteret de pastorale hovedfag, og den række vil jeg fortsætte, denne gang med homiletikken. Homiletik kommer fra græsk homiletike (techne) og betyder ”samtalekunst”. Det vil med andre ord sige prædikenlære.
At skrive en prædiken er for mit eget vedkommende en proces, der sker over hele ugen. Ofte læser jeg teksten om tirsdagen (så kan konfirmanderne og jeg også tale om den om onsdagen), og så går ugen egentlig med teksten summende i baghovedet, og så håber jeg, at jeg i den tid støder på et eller andet, som enten sætter tankerne i gang, eller som jeg kan relatere teksten til, inden jeg sætter mig foran computeren lørdag formiddag. Sommetider går det let, og sommetider sidder jeg håbløs og stirrer på cursoren, der tomt blinker på skærmen i evigheder (til sent ud på natten i hvert fald). Sommetider skal der lidt til, fuglene der spiser af foderbrættet, nogen jeg har talt med på hundelufte-turen, eller også noget jeg er faldet over i avisen eller i tv, der får mig til at sætte bibelteksten ind i vor kontekst. Andre gange sker der noget vigtigt eller alvorligt i vort samfund, som jeg simpelthen ikke kan sidde overhørig, og som jeg er nødsaget til at inddrage på den ene eller anden måde. Sommetider bliver det blidt og sommetider barskt. Det uforudsigelige ved skriveprocessen er også det, der gør det spændende at sætte sig og skrive hver uge – og selvfølgelig allervigtigst, at der dukker nogen op for at være med til gudstjeneste – for prædikenen er først og sidst modtagerorienteret!
Som fag på pastoralseminariet handler homiletik derfor om, at give prædiken begrundelse, indhold og udformning, og ikke mindst skal faget skabe grobund for en refleksion over, hvordan den enkelte vil udvikle og skrive sine taler – dermed er det også sagt, at homiletik i høj grad bliver tale om en personlig stillingtagen og udvikling i en vekselvirkning mellem den kirkelige og samfundsmæssige kontekst. Derfor må prædikelæren altid være i bevægelse og fornyes, men ofte vil der i faget indgå en redegørelse for prædikenens forhold til den bibelske tekst, dens placering imellem kirkeårets forskellige søn- og helligdage og ikke mindst forholdet mellem dogmatik og etik (da det er prædikens formål at lære, danne eller kalde).
Schjoldager

Præsten tager gerne på hjemmebesøg eller sygehusbesøg. Hvis du gerne vil have et besøg, er du meget velkommen til at ringe/e-maile/skrive til mig for at aftale et besøg. Samtidig vil jeg gerne sige tak til de mennesker, der på den ene eller den anden måde har formidlet kontakten, når det har været nødvendigt. Det er ganske enkelt en uvurderlig stor hjælp.Et besøg og en samtale kan indeholde alt mellem himmel og jord. Det behøver ikke være noget helt specielt, man gerne vil tale om. Jeg har tavshedspligt, og samtalen er derfor kun en samtale mellem dig og præsten – det er det, der er udgangspunktet – resten giver normalt sig selv. Der er også en mulighed for, at jeg kan forrette hjemmealtergang, hvis det er et ønske.

Kristian Schjoldager