Topbanner

KommendeNæste gudstjeneste


Sted: Saltum Kirke

Prædikant: Kristian Gram Schjoldager

Kirkedag: 3. s. i advent

Dato: 2022-12-11 10:30:00

Beskrivelse:

Sted: Saltum Kirke

Prædikant: Kristian Gram Schjoldager

Kirkedag:

Dato: 2022-12-15 10:00:00

Beskrivelse: Dagplejere, vuggestue/børnehave, forældre, bedsteforældre og andre interesserede er meget velkomne

Næste arrangement


Sted: Sognegården

Navn: Voksenkor

Dato: 2022-12-07 19:00:00

Beskrivelse: Saltum Kirkes voksenkor er et blandet kor med 40 sangere. Koret medvirker ved de fleste højtider, men også ved et par sangaftener og koncerter om året. Repertoiret er bredt og spænder lige fra den gamle klassiske genre til den ny samt “pop” og gospel genren. Vi øver onsdag i de ulige uger fra kl. 19-21 i Saltum Sognegård - altså hver 14. dag. Der kan søges om optagelse i koret ved at kontakte organisten. Der tages glad og gerne imod nye kormedlemmer, og der er et yderst velfungerende fællesskab. Koret ledes af organist Lisbeth Nymark Sørensen, som kan kontaktes på tlf.: 22735165 eller på mail: lisbeth-nymark@live.dk

 

Velkommen igen Guds engle små!

I år er det 150 år siden Grundtvig døde, det er på forskellig vis blevet markeret igennem hele året. Hans betydning for sin egen tid og inspirationen fra hans indsats siden hen kan næppe overvurderes. Hans tanker om folkelighed, tro, samfundsliv og nationalitet har fået afgørende betydning for dansk åndsliv, politisk kultur, folkeoplysning og kirkeliv.

Men julenat i 1824 eller 1825 sad Grundtvig længe oppe. Han skulle skrive sin juleprædiken, men han kunne ikke. Han var i én af de mange perioder i sit liv, hvor en dyb depression holdt ham inde i tungsind og mørke. Han forlod sin skrivepult, kom forbi børneværelset, lindede lidt på døren og kiggede ind. Derinde lå børnene og smilede sødt i søvne. Måske drømte de om Julemorgen og julegaven, som man dengang først fik Julemorgen. Grundtvig fortalte senere: "Så fik jeg en salme" – det blev til ”Velkommen igen Guds engle små” – som han læste op i Vor Frelsers Kirke på Christianshavn næste dag.

Med andre ord, så er salmen et deprimeret menneskes julesang, som fortæller om juleglæden på trods og på tværs af alt det, der gør ondt i livet. Og i salmen optræder ordet julesorg. Salmen slutter med disse linjer:

”Vor Fader i Himlen! Lad det ske! lad julesorgen slukkes!”

De fleste af os vil kunne forbinde et eller andet med begrebet ”julesorg”. Nogle kan måske nemt sætte ord på, at det handler om, at julen aldrig bliver den samme, fordi de har mistet et elsket menneske, der stod dem nær. Og der er ingen højtid som julen, fordi vi på godt og ondt fejrer den i familiens skød, der minder os om dem, vi savner. Men julesorg kan også være noget mere diffust. En følelse af tabt uskyld, at juleglæden aldrig kan blive så ren som man følte den i barndommen. Julesorg er på den måde en form for vemod over, at tiden går og aldrig vender tilbage.

Juleevangeliet er budskabet om, at juleglæden og julefreden er stærk nok til, at julesorgen kan slukkes: ”Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren”. Freden og glæden findes i det budskab. Lad os igen i år bede for, at julesorgen slukkes, og julefreden vil sænke sig.

 Kristian Schjoldager