Topbanner

KommendeNæste gudstjeneste


Sted: Alstrup Kirke

Prædikant: Kristian Gram Schjoldager

Kirkedag: 18. s. e. trin.

Dato: 2018-09-30 10:30:00

Beskrivelse: Koret medvirker. Kaffe efter gudstjenesten.

Sted: Saltum Kirke

Prædikant: Kristian Gram Schjoldager

Kirkedag: 18. s. e. trin.

Dato: 2018-09-30 17:30:00

Beskrivelse: Høstgudstjeneste, koret medvirker. Aftensmad i sognegården efterfølgende.

Næste arrangement


Sted: Sognegården

Navn: Saltum Sogn

Dato: 2018-09-24 14:30:00

Beskrivelse: "Masker med mening" en strikkecafè. For yderlig oplysning kontakt Elin Gjerløv 28181753

Høstoffer

I år holder vi høstgudstjeneste den 30. september, det er en gammel tradition for at fejre, at vi har fået høsten i hus og forhåbentligvis kan gå vinteren trygt i møde.

Sammenhængen mellem høsten og kristendommen går langt tilbage. Det findes der mange traditioner, der vidner om, da jeg fx sidste år var på sognerejse til Irland, besøgte vi et gammelt klosterkompleks fra 500-tallet, hvor der var tradition for, at hvis blot den pilgrimme tog lidt jord fra det kapel, hvor grundlæggeren Skt. Ciarán blev begravet, og lagde lidt i hvert hjørne af sin mark, så ville det beskytte afgrøderne og kurere dem for sygdomme.

I den katolske tid – og i mange katolske lande stadigvæk – var det også eksempel tradition, at præsten stænkede helligt vievand på marken i løbet af vækstsæsonen og på høstredskaberne, når høsten nærmede sig. I det hele taget velsignede man ikke blot vækster og redskaber, men også både køer og får, så de kunne give godt med mælk og uld.

Mange steder i folkekirken i dag forsætter man med at bære en del af høsten ind i kirken, som en naturlig videreudvikling af denne tankegang, hvor man fremviser og takker for at have fået Guds gaver, så man kan overleve vinteren endnu en gang. Her i vores sogne pynter vi kirken, som den ikke er det på noget andet tidspunkt på året, den bliver fyldt med alle de gaver, vi henter på marken i et rigt og farvefyldt udvalg af afgrøder. Vi synger salmen ”Vi pløjed og vi så’de”:

”Alle gode gaver,

de kommer ovenned,

så tak da Gud, ja, pris dog Gud,

for al hans kærlighed!”

Her står det kort og præcist, hvorfor vi holder høstgudstjeneste. Høsten handler om taknemmelighed og om at give af sit overskud, og her gav man til dem, som høsten på en eller anden måde er slået fejl for, så de også kunne klare den vinter og hårde tid, de stod overfor. Det gør vi sådan set stadigvæk, vi plejer bare at samle et beløb sammen, et høstoffer der går til et godt og velgørende formål - så velmødt i Alstrup Kirke kl. 10.30 og Saltum Kirke kl. 17.30 den 30. september, alt hvad vi samler ind vil gå til Kirkens Korshær.

Schjoldager

(Kirkens Korshær gør et imponerende stort og værdifuldt stykke arbejde blandt de mennesker, som af den ene eller anden grund går i eller imod en hård tid og har brug for hjælp, hvad enten det er i arresthus, herberg, bofællesskaber eller i behandlingstilbud for misbrugere og varmestuer rundt omkring i hele landet.)